Wanneer je foutberichten ontvangt voor e-mail die afkomstig lijkt te zijn van je account, berichten ziet in de map Spam met afzender 'mij' of een antwoord ontvangt op een bericht dat je nooit hebt gestuurd, ben je mogelijk het slachtoffer van 'spoofing'. Spoofing betekent het vervalsen van het adres van de afzender voor uitgaande berichten, om de werkelijke afzender van het bericht te verbergen.

Wanneer je een brief via de reguliere post stuurt, schrijf je meestal het adres van de afzender op de envelop zodat de ontvanger weet van wie de brief afkomstig is, en in het geval van een onjuiste aflevering het postkantoor de brief kan terugsturen naar de afzender. Als je wilt, kun je echter een andere naam op de envelop schrijven. Ook kan iemand anders een brief schrijven en jouw adres op de envelop schrijven. E-mail werkt op dezelfde manier. Wanneer een server een e-mailbericht verzendt, wordt de afzender opgegeven maar dit kan worden vervalst. Als er een probleem met de bezorging is en iemand heeft jouw adres op het bericht vervalst, wordt het bericht naar jou teruggestuurd, ook al heb je het bericht nooit zelf verzonden.

Als je een antwoord ontvangt op een bericht dat niet met jouw adres is verzonden, zijn hiervoor twee mogelijke verklaringen:

  1. Het bericht is een spoofbericht, waarbij jouw adres als vervalst verzendadres wordt gebruikt.
  2. De oorspronkelijke verzender heeft jouw adres gebruikt als antwoordadres, zodat antwoorden naar jou worden verstuurd.
Geen van deze mogelijke verklaringen wijst erop dat anderen toegang hebben tot jouw account. Als je je toch zorgen maakt over de beveiliging van je account, kun je recente toegang tot je account controleren.